Svenska Dendrobatidsällskapet

Växter

Pilgift

Hoppa till: navigering, sök

Växter för regnskogsterrariet

Lämpliga växter för ett terrarium med pilgiftsgrodor är tex olika Bromelior, Tillandsior, diverse rankor, mossor, ormbunkar, orkideer, en del köttätande växter, mm... Lite beroende på hur fuktigt det kommer att vara. En klätterväxt vid namn Ficus Pumila funkar i de flesta fuktiga klimat, och rekomenderas starkt. Om det är riktigt fuktigt fungerar det även med många vanliga akvarieväxter som tex Anubias.

Plantering

När man skall plantera växter i sitt regnskogsterrarium kan det vara bra att skölja bort befintlig jord från rötterna. Vanlig fet jord är oftast avsedd för att hålla vätska i vårt torra inomhusklimat och den blir alltför våt och kompakt och riskerar att dränka eller kväva växten om den får vara kvar. Plantera sedan växten i ett luftigare substrat som tex orkidé-jord, bark, lekakulor eller en blandning av detta.

Många växter som passar i regnskogsterrarium är såkallade Epifyter, dvs de lever direkt utanpå andra växter utan att ta näring eller vatten från dem. De växter som utgör underlag för epifyter är ofta träd, men i regnskogsterrariet kan man plantera dessa i ett lager av luftig bark. Orkidéer är typiska epifyter.

Det kan också vara bra att skölja växtens blad som innan planteringen som en säkerhetsåtgärd ifall den varit besprutad tidigare. Grodorna kan vara känsliga mot de medel som används mot ohyra på prydnadsväxter.


Exempel på arter

Bromelia. Foto & Copyright: Peter Nyman
Bromelia. Foto & Copyright: Peter Nyman

Bromelior är en relativt stor växt som bildar naturliga vattenbehållare mellan bladen. Grodorna använder gärna dessa små vattenbehållare till att lägga sina ägg i. Bromelior kan lätt växa ur små och medelstora grodterrarium.


Peperomia. Foto & Copyright: Peter Nyman
Peperomia. Foto & Copyright: Peter Nyman

Peperomia är en hel familj växter med tjocka blad som klarar det fuktiga klimatet i regnskogsterrariet bra.


Pinguicula weser. Foto & Copyright: Peter Nyman
Pinguicula weser. Foto & Copyright: Peter Nyman

Pinguicula weser är en köttätande växt som pryder sin plats i regnskogsterrariet. Dess blad har en klibbig yta som får små insekter att fastna. Dessa utgör dock ingen fara för grodorna. Den blommar lätt och får då små rosa blommor på långa skaft. I likhet med många andra köttätande växter är lite känslig mot att grodorna klättrar på den så den bör placeras där grodorna låter den vara i fred.


Anubias Coffeefolia. Foto & Copyright: Peter Nyman
Anubias Coffeefolia. Foto & Copyright: Peter Nyman

Anubias Coffeefolia är en växt som säljs i akvarieaffärerna, men den trivs också bra ovan vatten i ett fuktigt klimat. Denna växt klarar av att stå helt eller delvis i vatten så det är ingen fara om rötterna står i vatten. Bladen är kraftiga och styva och därmed mycket härdiga. Grodorna älskar att sitta på eller under dessa växter.


Fittonia sp.. Foto & Copyright: Peter Nyman
Fittonia sp.. Foto & Copyright: Peter Nyman

Fittonia är en famlilj växter med utmärkande vita eller röda bladnerver. Mycket dekorativa om de placeras i en liten grupp. Växten är dock för vek för att grodorna skall kunna klättra på dom så placera dom där grodorna inte brukar vistas.


Klätterfikus, Ficus pumila.. Foto & Copyright: Peter Nyman
Klätterfikus, Ficus pumila.. Foto & Copyright: Peter Nyman

Ficus pumila är en klätterväxt som klarar de flesta klimat. Mycket snabbväxande. I ett terrarie med lagom ljus är det vanligt att den måste den ansas med jämna mellanrum för att inte helt ta över hela utrymmet.


Orkidé. Foto & Copyright: Peter Nyman
Orkidé. Foto & Copyright: Peter Nyman

Orkidéer av olika slag kan passa i ett regnskogsterrarium om de inte placeras alltför fuktigt och får tillräckligt med luftcirkulation. Arter med marmorerade blad är extra dekorativa mellan blomningarna.

Den här artikeln är hämtad från http://pilgift.nordelind.se/index.php?title=V%C3%A4xter