Svenska Dendrobatidsällskapet

Phyllobates vittatus

Pilgift

Hoppa till: navigering, sök
Phyllobates vittatus. Foto & Copyright: Peter Nyman
Phyllobates vittatus. Foto & Copyright: Peter Nyman

Phyllobates vittatus är en liten lättskött groda från stillahavskusten i Panama och Costa Rica. Den blir bara omkring 3 cm lång och lever i regnskogen nere på marken i närheten av små bäckar mellan klippor, blad och rötter. Detta är en av de första pilgiftsgrodorna som hållits i terrarium och rekommenderas ofta som nybörjargroda.

Lämplig terrariestorlek är ungefär 80*50*50 upp till 70*60*70 för tre eller fler individer. Terrariet skall inredas som för övriga pilgiftsgrodor; mossa och löv på botten, bromelior och andra växter, gärna en bäck eller ett vattenfall, rötter och kanske lite stenar, samt en romgömma av något slag; en halv kokosnöt, en filmburk eller dylikt. Temperaturen skall dagtid vara mellan 26-29 grader, nattetid mellan 21-25 grader. Luftfuktigheten skall ligga på 70-90% dagtid och gärna nära 100% nattetid. Duscha terrariet flera gånger varje dag. Födan är den vanliga för pilgiftsgrodor; småinsekter såsom bananflugor, hoppstjärtar, vissa myrarter, och andra små insekter.

Odling går till på följande sätt:
Hanen ropar med drillande toner hela dagarna från någon hög plats på den något större och kraftigare honan. Är hon intresserad kommer hon dit, följer honom till romgömman, samtidigt som hon rör vid hanens rygg med frambenen. Framme vid romgömman lägger honan upp till 25 ägg (utan amplexus) och lämnar sedan platsen. Hanen befruktar äggen och bevakar dem tills de kläcks, han bevattnar även äggen varje dag. Äggen kläcks efter 9-17 dagar, och hanen hjälper ofta till med detta genom att sätta sig på äggen för att underlätta kläckningen. Ynglen slingrar sig upp på pappans rygg och han flyttar dem till en lämplig vattensamling. Sedan får ynglen klara sig själva. Ynglen kan därefter flyttas till ett akvarium för uppfödning, de kan födas upp tillsammans och de är inte kannibaliska. I övrigt kan de födas de upp på samma sätt som D.auratus. Efter 75-80 dagar i 25-gradigt vatten går unggrodorna upp på land, och de kan direkt äta bananflugor. De blir könsmogna efter ca 10-12 månader. Ge honan möjlighet att vila upp sig genom att simulera torrtider då och då.

Sammanställningen är gjord av Thomas Tummen Wallén utifrån flera böcker och hemsidor på internet.

Externa Länkar